Vitamina D: ce este şi ce beneficii are

Vitamina D: ce este şi ce beneficii are

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (se dizolvă în grăsimi) ce se găseşte în alimentaţia noastră în două feluri: Vitamina D3 (colecalciferol), forma găsită în alimentele de origine animală; vitamina D2 (ergocalciferol), forma găsită în unele plante. Cea mai potenta formă de vitamina D este D3 (colecalciferol). De la intervenţia în expresia unor gene, până la facilitarea absorbţie calciului şi a fosforului, vitamina D este absolut primordială în dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii noastre. Fiind legată de foarte multe procese din organismul uman, un aport optim de vitamina D poate preveni multe probleme medicale.

Photo by Jordan Wozniak

Odată ajunsă în organism, vitamina D3 este convertită în CALCIDIOL în ficat (forma ce este stocată) şi în CALCITRIOL în rinichi. Calcitriolul este forma activă a acestei vitamine, un • hormon steroid• . Aproape fiecare celulă din organism are receptori pentru acest hormon. Calcitriolul este transportat prin corp şi se leagă de aceşti receptori, pornind sau oprind diferite gene (spre exemplu, calcitriolul semnalează celulelor din sistemul digestiv să absoarbă calciul şi fosforul, de aici şi importanta vitaminei D pentru oase).

Photo by Samuel Zeller

Deficienţa de vitamina D este foarte comună. Câteva simptome ale deficientei: stări de oboseală, dureri de oase, răceli frecvente, infecţii, căderea părului, greaţă, dureri musculare etc. Deficienţa de vitamina D a fost corelată şi cu boli cronice precum cancerul.

Vitamina D reduce riscul de cancer mamar

Un studiu efectuat pe aproximativ 1760 de persoane a demonstrat că administrarea de 2000 UI (unităţi internaţionale) reduce riscul de cancer mamar cu 50%. Un alt studiu ce a inclus 1170 de femei (vârsta medie a fost peste 55 ani) a comparat efectele suplimentarii cu calciu simplu (1400-1500 mg/zi), calciu plus vitamina D (1100 UI/zi) şi placebo asupra riscului de cancer. Ce s-a observat a fost faptul că în grupul calciu cu vitamina D, riscul de cancer a scăzut cu aproximativ 60% spre deosebire de placebo şi calciu simplu.

Photo by Ken Treloar

Vitamina D scade riscul de boli cardiovasculare

O analiză făcută de The American Journal of Cardiology a studiat evoluţia timp de 5 ani şi 8 luni a 10.899 de pacienţi (71% femei şi 29% bărbaţi cu vârsta medie de 58 ani). Dintre aceştia, 3.294 (29,7%) aveau un aport zilnic optim de vitamina D, restul de 7,665 (70.3%) erau deficienţi în aceasta. Deficienţa de vitamina D a fost corelată cu mai multe probleme cardiovasculare cum ar fi hipertensiune, cardiopatie ischemică (grup de boli în care intra şi infarctul miocardic) şi diabet.

Vitamina D poate duce la creşteri în testosteron

Un grup pe 54 de bărbaţi supraponderali, fără probleme medicale a fost secţionat în două. Un grup de 31 de membrii a primit aprox 3000 UI de vitamina D timp de un an, iar celălalt grup de 23 de persoane a primit placebo. După 1 an , în grupul placebo nu s-a remarcat nicio diferenţă în nivelul de testosteron spre deosebire de grupul ce a primit vitamina D unde s-a văzut o creştere semnificativă atât în nivelul de testosteronul total, cât şi în cel liber.

Photo by Ken Treloar

Din păcate din alimentaţia zilnică, aportul necesar de vitamina D este limitat astfel acest aport trebuie adus ori prin expunerea zilnică la soare, ori prin suplimentare. Cum iarna nu avem parte de mult soare, suplimentarea este absolut necesară!

Dacă ai ajuns cu cititul până aici îţi mulţumesc! Dacă ţi s-a părut interesant ce am scris atunci aruncă o privire şi la celelalte articole postate.

Despre mine

Numele meu este Tilici Alexandru-Eduard, un tânăr de doar 21 ani cu o pasiune de nedescris pentru nutritie şi sport. Povestea mea a început în liceu când am decis să îmi fac primul abonament la sală, evident pe atunci cunoştinţele mele erau…

Dietă personalizată

Blog-ul meu o să te ajute să înveţi lucruri noi despre diferite alimente, suplimente, nutrienţi s.a.m.d. Consultanta online în nutriţie te va ajuta în mod direct să îţi schimbi stilul de viaţă şi să obţii rezultate, fie că vorbim de slăbit, creştere în greutate sau pur şi simplu îmbunătăţirea stilului de viaţă. Ce cuprinde aceasta consultanţă?

December 2019
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Close Menu