Vitamina B12: beneficii

Vitamina B12: beneficii

Când vorbim de vitamine, suplimente cu multivitamine şi sănătate în general, vitaminele din grupul B ne sar primele în minte (şi cel mai probabil vitamina C). Astfel în acest articol am să discut puţin despre o vitamină anume, mai exact (după cum scrie şi în titlu) vitamina B12.

Ce este aceasta vitamina?

Vitamina B12 sau cobalamina este o vitamina hidrosolubilă ce intră în producția celulelor roșii (hemoglobine) și a ADN-ului, fiind necesară și în funcționarea sistemului nervos.

Ce beneficii are Vitamina B12?

Cum am spus si mai sus, aceasta vitamina ajută la crearea celulelor roșii, astfel un aport optim din aceasta poate preveni anemia. Deficiența de B12 poate duce la o ovalizarea celulelor roșii, astfel transportul lor de la maduvă în sânge nu se va realiza la o rată suficientă rezultând în anemie megaloblastică.

vitamina b12

Celulele roșii transportă oxigen, iar deficiența de B12 scade numărul celor roșii astfel acest lucru rezultă în oboseală, greață și lipsă de energie.

Vitamina B12 si sistemul osos

B12 poate susține sănătatea sistemului osos și poate preveni osteoporoza. Un studiu cu o durată de 5 ani ce a implicat peste 2.500 de persoane a constatat că bărbații și femeile cu deficiență de B12 (<150 mg/dL) aveau o densitate minerală sistemului osos mai mică față de persoanele cu nivel normal din această vitamină.

Vitamina B12 si dispozitia

Vitamina B12 poate îmbunătății dispoziția și simptomele depresiei. Aceasta este foarte importantă în sintetizarea și metabolizarea serotoninei. Serotonina este un neurotransmițător ce se găsește și acționează în mai multe zone ale corpului nostru (spre exemplu creier, sistemul digestiv și sânge). Serotonina asigură comunicarea dintre neuroni, reduce anxietatea și simptomele depresiei, ajută la vindecarea rănilor ș.a.m.d.

Un studiu a comparat rezultatele suplimentării cu B12 plus antidepresive, cu antidepresive simple la persoane cu depresie. După trei luni de teste s-au văzut îmbunătățiri mai mari la grupul cu B12 plus antidepresive.

Vitamina B12 si memoria

vitamina b12

Vitamina B12 poate îmbunătăți memoria. Deficiența de aceasta a fost direct asociată cu pierderi de memorie, aspect ce poate fi datorat pe de o parte de nivelul de serotonină.

Cu toate că nu este încă clar cum se produce această pierdere de neuroni, un studiu a arătat că suplimentarea cu B12 chiar și în cazul unui nivel aproape normal a adus la îmbunătățiri în memorie. Un alt studiu făcut pe oameni cu început de demență au observat scăderii în decăderea mentală a acestora după suplimentarea cu B12 și omega 3.

In concluzie

Vitamina B12 este indispensabilă în multe procese importante din organism, iar un aport optim din aceasta poate aduce beneficii semnificative sănătăţii noastre. Ce aţi citit sus este doar o mică parte din rolurile acestei vitamine, pe viitor am să revin cu un update la articol.

Dacă ai ajuns cu cititul până aici îţi mulţumesc! Dacă ţi s-a părut interesant ce am scris atunci aruncă o privire şi la celelalte articole postate.

Referinte:

Follow me

Leave a Reply

Close Menu