Pulberea de sfleclă roşie: beneficii

Pulberea de sfleclă roşie: beneficii

Sfecla roșie este un aliment destul de cunoscut la noi în țară și în același timp versatil când vine vorba de modul de preparare sau consumare. Sfecla roșie este slabă în calorii și deține un spectru larg de nutrienți. La 100g primești 43 kcal cu 9,6g de carbohidrați din care 2,8 sunt fibre, 1,6g de proteine și 0,2g de grăsimi.

sfecla rosie

La capitolul micronutrienți, sfecla roșie are potențialul să fie un aliment ce poate să prevină deficiențe în organism. La 100g primești 27% din DZR de vitamina B9 (folacină), 16% din DZR de mangan, 9% din DZR de potasiu, 8% din DZR de vitamina C. Conține și cantități mici de calciu, fier, fosfor, zinc și așa mai departe.

La prima vedere poate pare puțin, dar după cum scrie și în titlu articolul este despre pulberea de sfeclă roșie, o formă mult mai concentrată. O linguriță de pulbere de sfeclă roșie este echivalentul unei sfecle întregi, iar pulberea vine cu aceleași beneficii (poate chiar mai pronunțate).

Sfecla roșie si Oxidul Nitric

sub de sflecla rosie

Atat sfecla, cat si pulberea din aceasta sunt bogate în nitrați. Această formă vegetală de nitrați nu prezintă un pericol pentru sănătate, din potrivă studiile arată în cu totul diferit. Nitrații aceștia sunt transformați în organism în Oxid Nitric. Oxidul Nitric poate să reducă semnificativ presiunea arterială prin dilatarea vaselor de sânge, astfel consumul de sfeclă roșie poate să prevină complicații cardiovasculare precum infarct, accident vascular cerebral, complicații renale etc.

Oxidul nitric și performanțele sportive

Oxidul nitric rezultat în urma consumului de nitrați poate să îmbunătățească și performanțele sportive. Îmbunătăţirea circulației dată de oxidului nitric se face prin tot corpul, inclusiv plămâni și masă musculară. Oxidul nitric poate să reducă necesarul de oxigen în timpul exercițiului. Această reducere a costului de oxigen se poate datora fie contracţiei musculare mai eficiente, contracție ce necesită mai puțină energie (ATP), fie prin sporirea eficienței mitocondriei (mitocondria este celula ce produce ATP, iar ATP este prima sursă de energie folosită de organism, sursă de energie ce necesită glucoza și oxigen pentru a fi produsă).

l-citrulina si antrenamentul cu greutati

Pe scurt nitrați îmbunătățesc activitatea pulmonară, contracția musculară, permit livrarea de mai mulți nutrienți către celule și de mai mult oxigen și pot îmbunătăți procesul de producere de energie (ATP).

Sfecla roșie și inflamația

Consumul de sfeclă roșie poate să reducă inflamația. Inflamația cronică este o afecțiune corelată cu boli cronice precum cancerul, obezitate, boli cardiovasculare și așa mai departe. Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine ce au un potențial antiinflamator în organism.

sfecla rosie si inflamatia

Un studiu din 2016 a împărțit 24 de participanți cu hipertensiune în două grupuri. Grupul 1 a consumat timp de două săptămâni 250 ml de suc de sfeclă roșie pe zi. Grupul 2 a consumat 250g de sfeclă roșie gătită pe zi. După două săptămâni de consum a urmat o perioadă de pauză (tot două săptămâni). După perioada de pauză, grupurile au schimbat „tratamentul” pentru încă două săptămâni. La finalul studiului s-a observat faptul că sucul proaspăt de sfeclă roșie a redus într un procent mai mare marcatorii inflamatori din organism (proteina C reactivă, interleukina 6 etc), a redus colesterolul LDL, HDL și cel total, a redus presiunea arterială (atât sistolică, cât și diastolică) și a crescut nivelul de antioxidanți din organism.

Slider

Sfecla roșie și creierul

Consumul de sfeclă roșie poate să protejeze creierul. Am vorbit mai devreme de Oxidul Nitric și cum acesta poate produce vasodilatare a arterelor și a venelor. Oxidul Nitric poate să îmbunătățească transportul de oxigen și de nutrienți către creier (în special către lobul frontal). Astfel acesta poate să sporească capacitățile mentale și cognitive și poate să prevină în timp apariția de boli neurodegenerative.

sfecla si creierul

Acest aliment poate să protejeze creierul și restul organismului și prin funcțiile sale antioxidante. Stresul oxidativ este un proces ce duce în timp la îmbătrânirea prematură a celulelor și la degradarea acestora (inclusiv a ADN-ului). Betalainele, pigmenții din sfeclă, au și proprietăți antioxidante, astfel ele pot proteja celulele nervoase și Sistemul Nervos Central de acest tip de stres, dar și restul celulelor din organism. În plus, betalainele pot să protejeze şi ficatul şi să încurajeze producerea optimă de suc biliar.

În concluzie

Sfecla roșie este un aliment bogat în nutrienți ce poate să îmbunătățească performanțele sportive, să protejeze celulele corpului de stresul oxidativ, să reducă riscul de boli cardiovasculare, să îmbunătăţească memoria și funcțiile cognitive, să protejeze ficatul. Ah, am uitat de îmbunătățirea erecției (oxidul nitric îmbunătățește circulația peste tot în organism). Per total este un aliment ce merită încercat.

ALEXANDRU EDUARD
Tehnician Nutritionist
previous arrow
next arrow
Slider
Referinţe:

Follow me on social media

Leave a Reply

Close Menu