De ce NU ar trebui să iei multivitamine!

De ce NU ar trebui să iei multivitamine!

Când aducem în discuţie suplimentele alimentare, cele mai cunoscute şi consumate din această categorie sunt suplimentele cu multivitamine. Toţi le-am folosit sau încă le folosim cu scopul de a ne îmbunătăţii sănătatea şi starea de bine în general. 

multivitamine

Ce nu realizăm este că în spatele acestui supliment banal este o industrie de miliarde de dolari cu un marketing mai mult decât agresiv ce ne “bagă pe gât” zilnic prin reclame bine plătite şi sponsorizări ale unor persoane publice faptul că aceste suplimente cu multivitamine sunt “necesare” pentru un corp sănătos.

multivitamine

Corpul uman, într-adevăr, are nevoie de toate aceste vitamine pe care suplimentele le conţin, dar avem nevoie cu adevărat de această suplimentare în exces a unor nutrienţi pe care în mare parte îi luăm din alimentaţie?

Un răspuns scurt ar fi: nu. În continuarea acestui articol am să scriu pe scurt rezumatele multor studii efectuate cu scopul de a vedea într-adevăr dacă aceste suplimente cu multivitamine sporesc calitatea vieţii şi sănătatea în general.

Ce spun studiile despre multivitamine?

multivitamine
  • O meta analiză efectuată de The American Journal of Clinical Nutrition a analizat 21 de articole ce includeau peste 91.000 mii de participanţi ce consumau suplimente cu multivitamine şi multiminerale. Vârsta medie a acestora era de 62 ani, iar durata medie de suplimentare era de 43 luni. Analiza tuturor articolelor a dus la concluzia că suplimentarea cu multivitamine şi multiminerale nu are niciun efect asupra riscului de mortalitate.
multivitamine
  • O meta analiză din 2007, ce a inclus 68 de teste cu peste 232.000 de participanţi în total, a analizat efectele suplimentelor cu antioxidanţi asupra mortalităţii. Participanţii la aceste studii consumau fie vitamina E, vitamina A, vitamina C, beta caroteni şi seleniu (simple sau combinate), fie placebo.

În 47 din aceste studii ce au cuprins 180.938 de participanţi, suplimentele cu antioxidanţi au crescut semnificativ mortalitatea. Tot în aceste studii, după excluderea vitaminei C (acid ascorbic) şi a seleniului, beta carotenul, vitamina A şi vitamina E (consumate separat sau împreună) au crescut riscul de mortalitate. În cazul vitaminei C şi a seleniului sunt necesare mai multe teste.

multivitamine

Vitaminele si bolile cronice

  • O meta analiză din 2011 făcută de Clinica Cleveland a cuprins 35.533 de participanţi (bărbaţi) din 427 studii. Acestă analiză a descoperit faptul că suplimentarea cu cantităţi mari de vitamina E cu/sau seleniu poate creşte riscul de cancer la prostată cu 17%.
  • Un alt studiu din 2005 publicat în JAMA efectuat pe 9541 participanţi a constatat că suplimentarea cu doze mari de vitamina E creşte riscul de boli cardiovasculare şi nu are niciun efect în prevenirea bolilor cronice precum cancerul.
  •  O meta analiză din 2005 efectuată de John Hopkins School of Medicine a analizat 19 studii (9 studii implicau consumul de vitamina E, 10 studii implicau consumul de vitamina E combinată cu alte vitamine şi minerale). Ce s-a descoperit a fost faptul că dozele mari de vitamina E (400 UI/zi) pot creşte riscul de mortalitate.

Cum scrie şi în articol, rezultatele sunt limitate de mărimea unora dintre studii şi de faptul că majoritatea participanţilor sufereau deja de boli cronice, astfel efectele suplimentarii cu cantităţi mari de vitamina E pot fi foarte diferite când vorbim de persoane sănătoase. Şi cantitatea de vitamina E influenţează rezultatul final, riscul de moarte prematură era mai mare la dozele mari (400 UI/zi) faţă de dozele mici (150 UI/zi).

multivitamine
  • O meta analiză din 2004 a 14 studii ce implicau 170.000 persoane a analizat efectele suplimentarii cu antioxidanţi asupra prevenţiei cancerului gastrointestinal. S-a constatat că suplimentele ce conţin vitamina A, E şi beta caroten nu doar că nu previn cancerul gastrointestinal, ci şi pot creşte rata mortalităţii. Singurul efect pozitiv asupra acestei afecţiuni l-a avut seleniul, dar şi în cazul acesta mai multe teste sunt necesare.

 

  • Stresul oxidativ este o cauză a bolilor cronice precum cancerul, astfel suplimentarea cu antioxidanţi ar putea fi benefică (în teorie) pentru prevenţia acestor tipuri de boli.
multivitamine

În concluzie

Suplimentarea cu multivitamine în cantităţi mari NU aduce beneficii sănătăţii şi poate duce la probleme medicale mai mari pe termen lung. Suplimentarea se face doar în cazul unei deficiente, spre exemplu vitamina B12 în cazul dietelor vegane şi vegetariene sau vitamina D3 în perioadele de toamna-iarnă când expunerea la soare este mai limitată.

O alimentaţie bogată în fructe şi legume poate să acopere majoritatea nevoilor de micronutrienti, astfel suplimentarea cu multivitamine şi multiminerale nu este necesară.

P.S.: Daca ti-a placut si doresti sa citesti mai mult, gasesti celelalte articole postate aici.

Referinţe:

This Post Has 4 Comments

Leave a Reply

Close Menu