Maca, sanatatea sexuala si alte beneficii

Maca, sanatatea sexuala si alte beneficii

Maca este o plantă ce își are originea în Peru, mai exact munții Anzi. Aceasta a fost și este folosită în bucătăria peruviană de foarte mult timp. De asemenea, își are locul și în medicină.

Condițiile în care această plantă crește sunt destul de agresive, fiind întâlnită și la altitudini de peste 4.000 de metri.

În ultimii ani a început să prindă popularitate, date fiind potențialele beneficii pe care consumul acesteia le poate exercita asupra sănătății.

O motivație pentru mine de a scrie acest articol o reprezintă comandă de suplimente ce întârzie să apară (mulțumesc DHL), suplimente printre care se află și pulberea de Maca. Al doilea factor motivator sunt potențiale beneficii ce urmează să le listez și să le prezint. Al treilea factor il reprezinta pura mea curiozitate ce a început să se îndrepte către aria plantelor medicinale și extractelor din acestea.

Suplimentele ce conține extract din rădăcină de Maca se vând cu premiza că acestea poți să îmbunătățească sănătatea și activitatea sexuală atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate că există studii efectuate cu scopul de a stabili aceste aspecte, literatura actuală este în continuare destul de limitată.

1. Maca si libidoul la barbati

Libidoul (atât la femei, cât și la bărbați) reprezintă dorința de a satisface apetitul sexual. Deseori problemele de natură sexuală sunt corelate cu un libidou scăzut. Spre exemplu, un nivel scăzut de testosteron poate duce la o scădere a libidoului la bărbați. Apetitul sexual poate fluctua pe parcursul vieții, atât la femei, cât și la bărbați. Un nivel scazut al acestuia poate semnala existenta unei probleme medicale.

Un alt exemplu ar putea fi acesta: un nivel scăzut al libidoului, pentru o perioadă îndelungată de timp, poate fi un simptom al depresiei.

Un studiu din 2002 a urmărit efectele suplimentării cu Maca asupra apetitului sexual la bărbați. Din păcate nu am reușit să găsesc textul întreg, astfel am fost nevoit să prezint/analizez rezultatele cu datele prezente curente.

Participanții la acest studiu aveau vârste cuprinse între 21 și 56 de ani. Scopul studiului a fost de a stabili dacă suplimentarea cu Maca prezintă beneficii asupra libidoului prin îmbunătățirea stării de spirit a pacienților sau prin creșterea nivelului de testosteron. Participanții au primit de-alungul studiului fie 1500 mg de Maca, fie 3000 mg, fie placebo.

Efectele pozitive ale suplimentării cu Maca au început să apară din săptămâna a 8-a. Dar această creștere a libidoului pare să fie independentă de ceilalți factori analizați. Nivelul de testosteron a rămas neschimbat atât la grupul placebo, cât și la cel controlat (Maca). Efectul pozitiv al suplimentării cu Maca pare să fie independent și de starea de spirit/ dispoziția participanților.

Concluzia studiului a fost că suplimentarea cu Maca poate să crească apetitul sexual într-un mod independent de profilul hormonal al pacienților și/sau starea emoțională a acestora.

2. Maca si libidoul la femei

Un alt studiu, acesta din 2008, a urmărit efectele suplimentării cu Maca asupra a 14 femei în perioada de menopauză. Studiul urmărea, mai exact, dacă Maca (3,5g/zi) poate influența profilul hormonal al participantelor (estradiol, FSH, LH și SHBG).

Rezultatele au arătat faptul că suplimentarea cu  Maca nu a influențat profilul hormonal al femeilor, dar a dus la o îmbunătățire a stării de spirit a acestora, reducând simptomele anxietății și ale depresiei, și la o reducere a riscului de disfuncție sexuală (precum libidoul scăzut).

3. Maca si fertilitatea la barbati

Un alt studiu din 2015 analizat efectele suplimentării cu Maca asupra îmbunătățirii fertilității la bărbați. 20 de participanți (vârste cuprinse între 20 și 40 de ani) au primit fie 1,75 g Maca/zi, fie placebo timp de 12 săptămâni.

La fel ca în primele două studii prezentate, profilul hormonal al participanților a rămas neschimbat. Cu toate acestea, concentrația spermei și motilitatea acesteia au fost îmbunătățite la grupul ce a consumat Maca. Astfel se trage concluzia că suplimentarea cu Maca poate fi o alternativa naturistă promițătoare în tratarea infertilității la bărbați.

Alte beneficii ale acestui aliment

Maca este destul de bogată în micronutrienți, dar mai importanți decât vitaminele și mineralele din aceasta sunt compușii chimici cu efecte antioxidante. Reducerea radicalilor liberi și a stresului oxidativ poate să reducă riscul de boli cronice precum cancerul, boli neurodegenerative precum boala Alzheimer, degradarea ADN-ului uman, îmbătrânirea prematură a celulelor ș.a.m.d.

Consumul de Maca poate să îmbunătățească memoria și funcțiile cognitive. De asemenea, aplicată pe piele, aceasta poate să o protejeze de radiațiile UV. Poate să reducă si riscul de cancer la prostată  și lista cu potențiale beneficii poate continua.

În concluzie

Maca este o plantă cu vechime în medicina peruana. Atribuțiile sale destul de variate (îmbunătățirea libidoului, sporirea fertilității la bărbați, îmbunătățirea stării de spirit, imbunătățirea memoriei, nivelul de compuși antioxidanți ș.a.m.d) o pune pe aceasta la categoria superfoods.

ALEXANDRU EDUARD
Tehnician Nutritionist
previous arrow
next arrow
Slider

Referinte

Leave a Reply

Close Menu