Fructele de padure, stresul oxidativ si sanatatea (Partea I)

Fructele de padure, stresul oxidativ si sanatatea (Partea I)

Suntem deja la jumătatea sezonului de vara și știu că sunt încă multe persoane care vor să-și schimbe stilul de viață în bine și imaginea.

Într-un articol precedent am scris o listă și un exemplu de meniu pe care poți să le adaugi în regimul tău alimentar (il gasesti aici), asta dacă scopul tău este îmbunătățirea sănătății și a fizicului.

fructe de padure

În acest articol am să vă vorbesc mai în detaliu despre fructele de pădure, mai exact despre coacăze și de ce acestea ar trebui să fie în regimul tău alimentar, indiferent dacă scopul tău este strict îmbunătățirea sănătății sau slăbitul și schimbarea imaginii.

Fructele de pădure sunt poate cele mai populare fructe consumate vara (după pepene, desigur). Din punctul meu de vedere acestea sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care un om le poate consuma, iar vara este momentul ideal fiind sezonul lor.

Calorii şi nutrienţi

Coacăzele sunt primul exemplu din această categorie. La 100g acestea oferă 57 kcal cu 14 grame de carbohidrați din care 2,4g fibre (aproximativ 10% din DZR), aproape 0g de grăsimi și 0,7g de proteine.

Astfel coacăzele sunt niște fructe slabe in calorii si conțin o cantitate de decentă de fibre și un indice glicemic scăzut (nu vor provoca o descărcare mare de insulină în urma consumului). Aceste trei lucrurile le fac ideale în dieta pentru slăbit.

Chiar și așa nu doar aceste aspecte sunt importante, deoarece coacăzele au un potențial foarte mare în îmbunătățirea sănătății.

Antioxidanţii din coacăze

Coacăzele sunt bogate în diferiți compuși chimici cum ar fi acizi felonici (acid galic, acid feluric, acid cafeic etc.) și flavonoide (quercitină, rutină etc.).

Quercitina are proprietăți antivirale (poate să reducă riscul de infecții), antioxidante (poate să reducă stresul oxidativ și efectele negative ale acestuia la nivel celular), anticancerigene, aceasta poate să îmbunătățească performanțele fizice și mentale, poate să reducă presiunea arterială, poate să reducă peroxidarea lipidica (degradarea oxidativă a lipidelor) și poate să stimuleze biogeneza mitocondriei.

Mitocondria

Mitocondria este o celulă ce produce ATP (adenozină trifosfat). ATP este prima sursă de energie utilizată de organismul în toate activitățile pe care le întreprinde (când vorbești, clipești, respiri, te antrenezi și așa mai departe folosești ATP).

Producerea de ATP la nivelul mitocondriei necesită prezența oxigenului, astfel în interiorul acesteia se pot produce specii reactive de oxigen ce îi pot afecta în timp structura (mutații la nivelul mitocondriei) și activitatea acesteia.

dieta de slabit

Stresul oxidativ şi sănătatea

Stresul oxidativ și degradarea mitocondriei sunt implicate în dezvoltarea mai multor boli neurodegenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson.

Stresul oxidativ este un proces asociat și cu afecțiuni precum cancerul, diabetul și boli cardiovasculare. Este de înțeles, deoarece această oxidare se poate petrece la nivelul tuturor sau aproape tuturor celulelor din corp, inclusiv mitocondria și ADN-ul uman

stres oxidativ

Coacăzele vs. alte fructe

Un studiu postat în Journal of Zhejiang University SCIENCE B a analizat conținutul de compuși antioxidanți din coacăze, mure și căpșuni. Acest studiu a urmărit conținutul de acizi felonici, flavonoide și antocianidine (clasă de pigmenți ce dau culoarea specifică acestor fructe). Cea mai mare capacitatea antioxidantă în funcție de acești compuși s-a observat a fi la coacăze.

Concluzie

În concluzie coacăzele sunt niște fructe slabe in calorii, bogate în nutrienți și compuși chimici ce pot ajuta orice persoană în procesul de slăbire și chiar în îmbunătățirea sănătății pe termen lung.

dieta de slabit
Vrei propria dieta personalizata?
Slider

REFERINTE:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883043/ (Regulation of mitochondrial biogenesis)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145906/ (Oxidative stress and mitochondrial damage)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584608 (Effects of the dietary flavonoid quercetin upon performance and health)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3274736/ (Survey of antioxidant capacity and phenolic composition of blueberry, blackberry, and strawberry)

http://www.food-info.net/uk/colour/anthocyanin.htm

Leave a Reply

Close Menu