Dieta şi sănătatea

Dieta şi modul de alimentaţie s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii, atât în România, cât şi în celelalte ţări din UE.

Consumul tot mai ridicat de mâncăruri fast food, de alimentate procesate, gata de mâncat, de sucuri carbogazoase bogate în zahăr a devenit o problemă la noi în ţară. La fiecare colţ găsim câte o patiserie, câte un restaurant fast-food, iar comoditatea şi lipsa de cunoştinţe în materie nutriţională ne fac să consumăm din ce în ce mai mult aceste alimente şi băuturi.

fast food si sanatatea

Care este situatia in Romania?

Conform unui studiu sustinut de NielsenCu 55% din populatie supra-ponderala, Romania se situeaza sub media Est Europeana, dar incidenta obezitatii creste mai rapid decat in zona, fiind cu 14% mai mare decat in 1990.

Obezitatea și bolile cronice

obezitatea si sanatatea
 

Un studiu din 2014 sustinut de Republic of Ireland National Survey of Lifestyle, Attitudes and Nutrition a analizat starea de sănătate a 10.364 de persoane (bărbaţi şi femei cu vârste de peste 18 ani). La bărbaţii supraponderali, cele mai comune afecţiuni au fost hipertensiunea, hipercolesterolemia (colesterol crescut), osteoartrita şi dureri de spate. La femeile supraponderale, cele mai întâlnite afecţiuni au fost diabetul şi hipertensiunea. Si acesta este doar un exemplu.

Conform National Cancer Institute este o legătură între obezitate şi riscul de mai multe tipuri de cancer în rândul adulţilor, cum ar fi: cancerul endometrial, cancer la ficat, cancer la rinichi, cancer pancreatic şi lista continuă. Trist, nu?

Cum evităm toate aceste probleme?

Un răspuns rapid ar fi să abordăm o alimentaţie sănătoasă. Corpul uman este ca o maşină, doar că mult, mult mai complexă. Modul în care ne alimentăm va dicta modul în care aceasta funcţionează.

Dacă ani la rând am oferit acesteia “combustibil”de proastă calitate şi, pe lângă asta, nu i-am folosit o parte din funcţii (ex: mişcarea regulată), atunci nu e de mirare că încep să apară problemele medicale.

corpul uman si alimentatia
Slider

Dieta personalizată

 

Dacă ai citit până aici înseamnă că sănătatea şi aspectul tău te preocupă, fapt ce mă bucură!

 

Lupta cu kilogramele în plus poate să fie grea, mai ales când nu ştii ce să faci şi de unde să începi. Aici te pot ajuta eu!

Dacă nu ştii cine sunt şi ce fac, lasă-mă să mă prezint. Numele meu este Tilici Alexandru Eduard şi sunt tehnician nutriţionist acreditat. Site-ul şi blog-ul din acesta s-au născut din pasiunea mea pentru nutriţie şi ştiinţă, dar şi din intenţia mea de a educa şi ajuta oamenii în materie de alimentaţie şi sanatate. Dieta personalizată este un mod prin care te pot ajuta să îţi atingi starea de sănătate şi imaginea dorită, luând în considerare tot ce ţine de stilul tău de viaţă (vârsta, greutate, nivel de activitate, starea de sănătate etc.)

Dieta nu trebuie să fie o corvoadă, iar stare ta sănătatea ta nu trebuie să fie precară. Tot ce trebuie să faci este să iei iniţiativa. Dacă eşti interesat de ajutorul meu te aştept cu un mesaj aici.

Dacă ai nevoie de mai mult decât o dietă personalizată şi vrei să te ghidez pe tot parcursul schimbării tale citeşte în continuare.

Ultimul articol postat

dieta

Ce să mănânci la dietă

Ce vor viza acestea? În primul necesarul de micronutrienti (vitamine, minerale, antioxidanţi etc.), nutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. În al doilea rând aportul de macronutrienti (proteine, grăsimi, carbohidraţi), aport care...

Close Menu