Dieta generalista vs. dieta personalizata

Dieta generalista vs. dieta personalizata

Există N tipuri de diete, mai ales dacă le căutăm pe internet. Diete low carb, low fat, high protein, diete disociate  și așa mai departe. Toate aceste diete “minune” promit scăderi semnificative în greutate într-un timp scurt, dar în același timp nu sunt expuse riscurile și efectele secundare ce pot apărea în urma acestora.

 

Cel mai comun și mai probabil efect secundar ce poate să se întâmple este RECÂȘTIGAREA GREUTĂȚII, cu un bonus de câteva kilograme în unele cazuri. Asta se întâmplă deoarece aceste diete, de obicei, sunt hipocalorice astfel scăderea în greutate este inevitabilă.

dieta de slabit

Fiind un deficit caloric prea mare pe o durată lungă de timp lungă (chiar și scurtă în unele cazuri), se va crea o stare de panică în organism. Acesta va produce schimbări hormonale pentru a te face pe tine să consumi mai multă mâncare și să iți recâștigi greutatea la loc.

Cum te poate afecta o dieta prost conceputa?

Nivelul de leptina, hormon care reglează starea de sațietate, va scădea iar în același timp nivelul de grelină, hormon care creează starea de foame, va crește. Odată cu aceste schimbări, subconștientul tău va lucra astfel încât să te miști cât mai puțin și indirect să consumi mai puține calorii. Vei resimți stări de oboseală pe toată perioada zilei, concentrarea va scădea, iar gândul tău se va duce numai la mâncare.

Activități banale precum mersul în parc sau la cumpărături vor deveni o corvoadă astfel, în timp, vei ajunge să te miști din ce în ce mai puțin. La finalul dietei sau cel mai probabil mai devreme vei intra pentru stare de binge eating în care vei consuma toate caloriile pe care le vezi în fața ochilor. Atunci se va produce efectul de yo-yo în care tu vei recâștiga intr-o perioadă relativ scurtă kilogramele înapoi.

Alte efecte secundare ale dietelor generaliste

Dietele precum Dukan sau Keto sunt diete ce constau în eliminarea unei grupe de macronutrienți (carbohidrați sau grăsimi). Ele pot duce în timp la deficiențe de micronutrienți (vitamine și minerale), de compuși chimici precum antioxidanții, de fibre alimentare etc.

dieta de slabit

Aceste deficiențe pot cauza în timp probleme grave de sănătate cum ar fi: dezvoltarea bolilor cardiovasculare, complicații renale, stări de oboseală, migrene, constipație, creșteri ale colesterolului LDL, imunitate scăzută, stari de nervozitate etc.

Ce este o dietă personalizată și ce presupune?

O dietă personalizată este un plan alimentar construit în funcție de nevoile și datele personale ale individului. În crearea acestui plan se ia în calcul tot, de la vârstă, înălțime și greutate la stil de viață, preferințe elementare și starea de sănătate.

dieta

Un plan alimentar personalizat nu trebuie să aibă deficiențe de nutrienți, nu trebuie să perturbe starea de sănătate a persoanei ci din contră să îmbunătățească, nu trebuie să fie drastic și trebuie să fie sustenabil și cât mai plăcut.

Un astfel de serviciu aduce o economie de timp și chiar bani persoanei în cauză, acumulare de informații de calitate din surse avizate și rezultate pe termen lung, fara a implica riscuri asupra sănătății.

Un plan alimentar personalizat este ca un costum făcut la croitor. Este adaptat perfect persoanei ce îl ține și oferă calitatea și satisfacția cerută.

dieta de slabit
Vrei propria dieta personalizata?
Slider

Leave a Reply

Close Menu