Curcumin: ce este şi de ce ar trebui să îl consumi!

Curcumin: ce este şi de ce ar trebui să îl consumi!

Turmericul (Curcuma longa) este este o plantă foarte populară în India şi China, atât pentru consumul uzual ca şi condiment (în India este folosit pentru a face curry), dar şi pentru proprietăţile sale nutriţionale.

download (17).jpg

Culoarea specifică turmericului este dată de ingredientul său principal activ şi anume Curcuminul. Deşi turmericul este bogat în vitamine şi minerale, astăzi voi prezenta în acest articol principalele beneficii ale acestei plante, beneficii majore pe care le poate avea asupra sănătăţii noastre.

curcumin-turmeric-spice-molecule-skeletal-260nw-734673916.jpg

1. Curcuminul şi proprietăţile sale antiinflamatorii

Causes-of-Inflammation.png

Pentru mulţi dintre noi inflamaţia este un termen asociat unui proces nesănătos ce se produce în organismul nostru, aspect ce este parţial adevărat. Inflamaţia acută, pe termen scurt, este foarte importantă pentru corpul uman. Aceasta este responsabilă pentru protejarea organismului de viruşi şi patogeni ce pot veni din exterior, fără aceasta inflamaţie corpul s-ar putea îmbolnăvi foarte uşor, astfel este un proces ce TREBUIE să aibe loc în organism în anumite circumstanţe. Când vorbim de inflamaţie cronică aici este cu totul o altă poveste. Inflamaţia cronică a fost şi este direct corelată cu multe complicaţii şi afecţiuni medicale cum ar fi cancerul, sindromul metabolic, ateroscleroza s.a.m.d. Spre exemplu, persoanele ce suferă de diabet au şanse foarte mari să prezinte un nivel foarte ridicat de inflamaţie cronică în organism, iar asta nu este tot. Inflamaţia cronică poate să ne afecteze şi modul în care funcţionează creierul nostru (Alzheimer este o boală degenerativă ce afectează creierul uman şi este corelată cu un nivel ridicat de inflamaţie cronică). Acum că am stabilit diferenţa dintre aceste două procese, trebuie să stabilim ce rol are Curcuminul în această ecuaţie.

S-a descoperit că acest compus are efecte puternice antiinflamatorii, efecte comparabile cu unele tratamente medicamentoase, dar fără efecte secundare. Un studiu efectuat pe 53 de persoane ce sufereau de uveită cronică anterioară (UCA este un tip de inflamaţie ce are loc la nivel ocular, boală ce afectează vederea şi poate duce la orbire). Dintre aceşti 53 de indivizi, 32 au terminat perioada de studiu. Timp de 12 săptămâni 18 dintre aceştia au primit 375 mg de curcumin de 3 ori pe zi, iar 14 tratament medicamentos. După 2 săptămâni grupul ce a primit curcumin a avut a rata de răspuns pozitivă de 100% (toţi pacienţii au văzut îmbunătăţiri), pe când grupul 2 a arătat o rată de răspuns pozitivă de 86%. După 12 săptămâni de studii, s-au observat rezultate asemănătoare între cele două grupuri, cu excepţia ca grupul 1 (curcumin) nu a prezentat efecte secundare, astfel curcuminul poate fi benefic atât în prevenţia, cât şi în tratarea afecţiunilor ce au la baza inflamaţia. De asemenea, curcuminul poate fi eficient şi în blocarea moleculei NF-kB, molecula ce poate activa gene corelate cu inflamaţia.

2. Curcuminul şi proprietăţile sale antioxidante

Free_Radical_vs_Antioxidant.jpg

Stresul oxidativ este un proces ce poate afecta substanţe precum acizi graşi, proteine şi chiar ADN-ul uman. Acest proces poate duce la o îmbătrânire mai rapidă a celulelor prin degradarea acestora, dar şi la boli cronice precum cancerul şi ateroscleroza.

Curcuminul este un puternic antioxidant ce luptă împotriva radicalilor liberi (cauză a stresului oxidativ). Suplimentarea cu acesta creşte nivelul de antioxidanţi din organism şi stimulează producerea în acesta de noi enzime antioxidante. Un studiu din 2013 a împărţit 32 de şobolani (da, şobolani) în 4 grupuri. Grupul 1 nu a primit niciun fel de medicament sau supliment, grupul 2 a primit TCDD (TCDD este o substanţă toxică ce este clasificată ca un cancerigen), grupul 3 a primit TCDD plus curcumin, iar grupul 4 doar curcumin. Grupul 2 (TCDD) avea un nivel ridicat de inflamaţie în corp şi a prezentat disfuncţii în activităţile ficatului, rinichilor şi ale creierului. Ce este interesant este faptul că grupul 3 (TCDD şi curcumin) nu a prezentat aceste afecţiuni, curcuminul reuşind să combată efectele negative ale acestei substanţe. Pe lângă acestea, grupul 2 a observat scăderi în unii parametrii ai sistemului reproductiv (motilitatea spermatozoizilor şi cantitatea de spermă), pe când în grupul 3 (curcumin plus TCDD) nu s-au observat modificări în aceşti parametrii. Cu toate că studiile pe rozătoare nu sunt cele mai bune în stabilirea efectelor unei substanţe asupra organismului uman, aceste rezultate pot fi promiţătoare. Pe scurt, curcuminul este eficient împotriva stresului oxidativ prin două aspecte: ataca radicalii liberi la nivel celular şi stimulează organismul să producă mai mulţi antioxidanţi, un fel de win-win.

3. Curcuminul şi creierul uman

maxresdefault (2).jpg

Cum am scris şi anterior, inflamaţia şi stresul oxidativ pot afecta şi activităţile creierului. Alzheimer este o boală degenerativă ce afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligenta, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul. Deteriorarea neuronilor şi a sinapselor dintre aceştia a fost direct corelată cu boala Alzheimer, dar şi alte afecţiuni ce afectează zone ale creierului uman.

Ce este interesant este faptul că curcuminul poate stimula producerea Factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un hormon ce protejează neuronii şi sinapselor acestora, dar şi stimulează producerea de neuroni noi. Astfel un nivel ridicat de BDNF poate prevenii şi chiar trata boala Alzheimer, dar şi îmbunătăţii aspecte precum inteligenta şi memoria. Astfel curcuminul nu doar că îţi poate proteja creierul, dar te poate face şi mai deştept.

new-connections3-revised.jpg

Cu toate că turmericul este o sursă bună de curcumin, acesta conţine prea puţin din acest compus pentru a vedea beneficii semnificative în sănătate, astfel un supliment alimentar este cea mai bună variantă. Un supliment bun ce conţine curcumin trebuie să aibă în compoziţia sa şi piperină. Piperina s-a dovedit că poate mări biodisponibilitatea (pe româneşte cât la sută absoarbe corpul tău o substanţă) cu până la 2000%. O doză bună de curcumin ar fi 300-500 mg de 1-3 ori pe zi.

Pentru a vedea si celelalte articole postate click aici.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Close Menu