Cea mai bună dietă pentru slăbit?

Cea mai bună dietă pentru slăbit?

Cea mai bună dieta pentru slăbit?

 

“ Cea mai bună dieta pentru slăbit!” de câte ori nu am văzut acesta cuvinte “împrăştiate” peste tot pe internet? Reclame, link-uri, imagini ce ne promit kilograme multe date jos într-un timp foarte scurt şi, deoarece sună extrem de tentant, foarte mulţi dintre noi cad în plasa acestor “diete minune”. Ca să clarific acest subiect cât mai în detaliu, dar într-un timp relativ scurt am să iau două diete foarte cunoscute pe internet şi printre persoanele ce vor să dea câteva kilograme jos şi am să vă expun părerea mea despre acestea.

Dieta Dukan

51t9p9ua8l.jpg

Aceasta dietă este una dintre cele mai cunoscute şi controversate diete din timpurile noastre. A devenit populară odată cu publicarea cărţii “Nu pot să slăbesc” a medicului francez Pierre Dukan în anul 2000. Aceasta promite scăderi “masive” în greutate fiind considerată o soluţie împotriva obezităţii. Rezultatele sunt într-adevăr vizibile, dar aceasta vine cu o serie de dezavantaje ce o face nepotrivită pe termen lung. Dieta Dukan presupune eliminarea tuturor carbohidraţilor din meniu, păstrându-se doar alimentele bogate în proteine şi slabe în grăsimi, într-adevăr, cum am zis şi anterior, aduce scăderi semnificative în greutate, dar această abordare poate duce la creşterea nivelului de colesterol, oboseala, migrene, deficienţe de micronutrienti datorită lipsei carbohidraţilor, deficienţă în acizi graşi esenţiali (cel mai important fiind Omega 3), apariţia constipaţiei, astfel este nepotrivită în cazul în care doreşti să îţi schimbi stilul de viaţă pe termen lung, nu doar să slăbeşti pentru o perioadă de timp. O altă problemă pe care o poate avea dieta Dukan este aportul de proteine mărit, ceea ce nu este neapărat rău pentru un individ sănătos, dar când vorbim de persoane cu complicaţii renale sau predispuse să facă pietre la rinichi aceste proteine în surplus pot afecta. Pentru practicanţii de sport (atât aerobic, cât şi anaerobic) aceasta dietă poate să constituie un dezavantaj prin lipsa carbohidraţilor din meniu, fapt ce poate duce la scăderea performanţelor.

Dieta Atkins

images

Dieta Atkins este o dietă relativ simplă de plănuit deoarece nu necesită calcularea caloriilor, nici cântărirea alimentelor ci doar cunoaşterea compozitiei lor. Aceasta presupune, la fel ca şi dieta Dukan, eliminarea carbohidraţilor din meniu, consumându-se proteine şi grăsimi la discreţie. Aceasta poate fi benefică oamenilor cu probleme de genul rezistenta la insulina sau diabet. Şi aceasta promite scăderi masive în greutate într-un timp relativ scurt dar însuşi dr. Atkins, creatorul acestui regim alimentar, recunoaşte că odată cu oprirea acestei diete greutatea va fi “recâştigată”, astfel acest regim este unul “pe viaţă”. Acesta metodă este “eficientă” deoarece consumul constant de grăsimi şi proteine poate să îl facă pe utilizator să se plictisească de alimentele consumate ajungând să consume tot mai puţin. Spre deosebire de dietă Dukan, Atkins este mai avantajoasă prin permiterea consumului de grăsimi, astfel deficienţa de vitamine liposolubile este mai puţin probabil să apară, la fel şi probleme ale sistemului hormonal. Ca şi dieta Dukan, regimul alimentar Atkins vine cu dezavantaje cum ar fi: deficienţe de micronutrienti (vitamine hidrosolubile şi minerale) şi fibre alimentare datorită lipsei de carbohidraţi, reducerea ţesutului muscular odată cu cel adipos şi pe lângă toate acestea POATE să ducă la complicaţii cardiovasculare, cum acuză lumea medicală.

Aportul de proteine ridicat

Cu toate că eliminarea carbohidraţilor din planul alimentar poate să creeze dezavantaje, acest lucru nu este în totalitate rău. Aportul ridicat de proteine va “forţa” corpul să convertească acest macronutrient în glucoză prin gluconeogeneza, proces ce duce la arderi adiţionale de calorii. De asemenea, proteina este un macronutrient ce oferă saţietate, scăzând nivelul hormonului grelina (hormon ce cauzează starea de foame). Proteinele au şi un efect benefic în creşterea nivelului de GLP-1, PYY şi CCK, hormoni ce crează o stare de saţietate, astfel persoana în sine va consuma mai puţine calorii.

Aceste diete sunt eficiente în lupta cu kilogramele în plus deoarece, fără a fi conştient, utilizatorul în sine crează un deficit caloric prin privatizarea de anumite alimente, astfel inevitabil greutatea scade, dar sunt si ineficiente deoarece nu pot fi implementate pe termen lung, astfel persoana neputând să îşi menţină greutatea dorită, şi pot duce la alte complicaţii. Ca să răspund si la întrebarea ce reiese din titlu, cea mai bună dieta este cea care nu elimina categorii de alimente din meniul zilnic (legume, fructe, cereale etc.), nu crează o senzaţie de foame continuă (dacă resimţi o stare de foame 24/24  înseamnă că acel regim nu este “construit” corect) şi este sustenabilă pe termen lung (scopul nu este doar să slăbeşti, ci şi să menţii o greutate si o formă fizică bună pentru cât mai mult timp).

By Alexandru Eduard

Leave a Reply

Close Menu