Vitamina K

Vitamina K

Ce este vitamina K si ce face?

Termenul de vitamina K face referire la un grup de vitamine liposolubile, vitamine ce provin din diferite surse. Vitamina K1 (filochinona) este forma provenită din sursele vegetale, cea mai des întâlnită în dieta noastră. Vitamina K2 (menachinona) este forma provenită din sursele animale, iar aceasta la rândul ei vine în diferite forme în funcţie de lanţurile sale de hidrocarboni (spre ex MK-4 sau menachinona-4, forma găsită în gălbenuşul de ou şi unt). Cea mai des întâlnită în suplimentele alimentare este vitamina K2 MK-7.

Vitamina K1 vs. K2

O primă diferenţă între cele două este biodisponibilitatea, vitamina K1 este net inferioară celei K2. S-a estimat că filochinona (Vitamina K1) are o biodisponibilitate de aproximativ 10%, astfel sursele vegetale nu pot aduce un aport optim din această vitamină (decât dacă le consumi în cantităţi destul de mari). Fiind o vitamină liposolubilă (se dizolvă în grăsime) este de aşteptat că sursele animale să fie o alternativă mai bună în obţinerea aportului optim de vitamina K.

Vitamina K şi sistemul osos

Osteocalcina este o proteină non-colagenică foarte importantă pentru sistemul osos. Aceasta are rol de mineralizare a oaselor fiind necesară în reabsorbtia calciului din sânge în oase. În sintetizarea acesteia intră vitamina D3 (despre care am vorbit în articolul anterior) şi vitamina K2. Vitamina D3 este necesară în absorbţia şi metabolismul calciului, dar ea singură nu este îndeajuns pentru a menţine sănătatea oaselor. Vitamina K ajuta vitamina D3 să “direcţioneze” calciul unde trebuie (oase), astfel lipsa acesteia poate să ducă în timp la depuneri de calciul în ţesutul moale (spre exemplu artere). Prin efectul său benefic în mineralizarea şi păstrarea densităţii oaselor, vitamina K2 poate preveni afecţiuni precum osteoporoza.

Vitamina K şi sistemul cardiovascular

Calciul este esenţial pentru sănătatea oaselor (logic), iar când aportul din alimentaţie este mic atunci îşi face loc suplimentarea. Din păcate, studii recente arată ca suplimentarea cu calciu poate duce în timp la complicaţii cardiovasculare (o să revin pe viitor cu un articol despre asta). Cum se întâmpla asta?

Un aport mare de calciu şi, în acelaşi timp, unul mic de vitamina K vor duce în timp la depuneri de calciu pe vasele de sânge şi artere (calcifiere). Cum intervine vitamina k în această ecuaţie? Odată prin ajutarea vitaminei D3 la fixarea calciului în ţesutul osos şi nu în cel moale. Şi a doua prin proteina matrix GLA (MGP), proteina dependentă de vitamina K ce inhiba depunerile de calciu pe ţesuturile moi.

Un studiu susţinut de The Journal of Nutrition a analizat efectele vitaminelor K1 şi K2 asupra incidentelor de boli cardiovasculare, de ateroscleroza şi mortalitate la 4807 de participanţi timp de 7 ani (1993-2000). Un aport optim de vitamina k2 a redus riscul de calcifiere a arterelor cu 52% şi cel de boli cardiovasculare cu 57%.

Un alt studiu ce a inclus 16057 de femei (vârste cuprinse între 49 şi 70 ani) a urmărit timp de aproximativ 8 ani evoluţia stării lor de sănătate în conformitate cu aportul lor zilnic de K1 şi K2. S-a observat o legătură inversa intre aportul zilnic de k2 şi riscul de boli cardiovasculare (BCV), creşterea cu 10mg/zi de K2 a scăzut riscul de BCV cu 9%. În toate studiile făcute pe acest subiect efectele semnificative au fost asociate cu vitamina K2, nu K1.

Vitamina K şi cancerul

Un studiu observaţional din 2008 a analizat evoluţia a 11319 bărbaţi timp de aproximativ 8 ani. În această perioadă s-au înregistrat 268 de incidente de cancer la prostată. În aceste cazuri s-a observat o legătură inversă între stadiul bolii şi nivelul de vitamina k din sânge al pacienţilor. Participanţii cu un aport ridicat de vitamina k2 provenit din surse lactate prezentau un risc mai scăzut de cancer la prostată cu aproximativ 63% mai mic faţă de cei ce consumau surse vegetale de k1 (filochinone) şi chiar k2 din carne.

 

În concluzie, vitamina k (în special K2) este necesară pentru dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii sistemului osos, poate preveni complicaţii cardiovasculare şi chiar boli precum cancerul. Surse alimentare de vitamina K: broccoli, spanac, varza de bruxelles, ficat, caşcaval, avocado, kiwi, gălbenuş de ou etc.

Dacă ai ajuns cu cititul până aici îţi mulţumesc! Dacă ţi s-a părut interesant ce am scris atunci aruncă o privire şi la celelalte articole postate.

Servicii

Blog-ul meu o să te ajute să înveţi lucruri noi despre diferite alimente, suplimente, nutrienţi s.a.m.d. Consultanta online în nutriţie te va ajuta în mod direct să îţi schimbi stilul de viaţă şi să obţii rezultate, fie că vorbim de slăbit, creştere în greutate sau pur şi simplu îmbunătăţirea stilului de viaţă. Ce cuprinde aceasta consultanţă?

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Close Menu