Este bună suplimentarea cu calciu?

Este bună suplimentarea cu calciu?

Ce este calciul?

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman. Acesta este esenţial în menţinerea sănătăţii oaselor şi în dezvoltarea acestora (aproximativ 99% din calciu este stocat în oase). Calciul este un electrolit necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase, pentru contracţia musculară optimă, pentru metabolizarea fierului (fierul este un mineral esenţial ce intră în compoziţia hemoglobinei, iar hemoglobina transportă zilnic prin sânge între 700 şi 1000 litrii de oxigen, în plus un aport optim de fier scade riscul de anemie). Cum este esenţial pentru contracţiile musculare, calciul asigura şi funcţionarea optimă a sistemului cardiovascular (mai ales bătăile regulate ale inimii). Calciul este necesar pentru menţinerea densităţii oaselor, deficienta pe termen lung poate să ducă la afecţiuni precum osteoporoza.

Suplimentarea cu calciu: bună sau nu?

Mai sus am scris pe scurt o parte din rolurile calciului în organismul nostru. Există destule surse alimentare ce ne pot oferi un aport optim zilnic, dar cum rămâne cu suplimentele ce conţin calciu?

O meta analiza din 2013 a analizat 15 studii (1966-2010) şi efectele suplimentarii cu calciu asupra infarctului miocardic (IM) şi incidentelor cardiovasculare. Numărul minim de participanţi per studiu a fost 100 de persoane cu vârste peste 40 ani, iar suplimentarea cu calciu a fost egală sau mai mare de 500 mg/zi. În 5 din aceste studii (8151 participanţi cu o durată medie de 3,6 ani) s-au înregistrat 143 de incidente de IM în grupul ce a consumat calciu şi 111 în grupul placebo. În celelalte 10 studii (11921 participanţi, durata medie de 4 ani) s-au înregistrat 296 de incidente de IM din care 166 în grupul ce a consumat calciu şi 130 în grupul placebo. Ce trebuie reţinut este faptul că în toate aceste studii suplimentarea s-a făcut cu calciu simplu, fără vitamina D şi/sau vitamina K.

Un studiu postat în 2013 în JAMA Internal Medicine a analizat efectele suplimentarii cu calciu asupra mortalităţii datorate bolilor cardiovasculare. Între 1995 şi 1996 s-au înscris 388.229 de bărbaţi şi femei din mai multe state ale Americii de Nord. Suplimentarea cu calciu s-a făcut fie prin intermediul unui supliment cu multivitamine, fie prin calciu simplu. În 12 ani s-au înregistrat 7904 şi 3874 de morţi prin boli cardiovasculare la bărbaţi şi femei. 51% din bărbaţi şi 71% din femei suplimentau cu calciu. La bărbaţi, suplimentarea cu calciu a crescut semnificativ riscul de moarte prin boli de inimă. Ce este interesant e faptul că la femei nu s-a găsit această corelaţie dintre riscul de moarte prin boli cardiovasculare şi suplimentarea cu calciu.

O reanaliza a Women’s Health Institute ce a cuprins 3 teste clinice şi un studiu observaţional (au participat peste 36.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 ani) a studiat efectele suplimentarii cu calciu simplu şi calciu cu vitamina D asupra riscului de infarct miocardic (IM) şi boli cardiovasculare (CVS). 46% dintre participante nu consumau calciu în prealabil, iar suplimentarea cu calciu şi vitamina D a crescut riscul de evenimente cardiovasculare cu 13-22%. La restul de 54% ce consumau calciu dinainte de a se înscrie, adaosul de calciu cu vitamina D nu a modificat riscul de evenimente CVS. Tot în această analiză s-a observat faptul că suplimentarea cu calciu şi vitamina D a crescut riscul de IM cu 21% şi de accident vascular cerebral cu 20%.

În concluzie suplimentarea cu calciu se face doar când există o deficientă. Dacă totuşi doreşti să iei calciu, ar fi bine să nu îl consumi zilnic. Ţinând cont că multe alimente conţin acest mineral, suplimentarea chiar nu îşi are rostul. Calciul nu este singurul micronutrient necesar pentru sănătatea oaselor, vitamina D şi K sunt la fel de importante. Acest aspect se aplică aproape tuturor micronutrientilor şi anume suplimentarea se face doar dacă dieta nu aduce necesarul optim.

Surse alimentare de calciu: seminţe de chia, brânzeturi, iaurt, migdale, linte, fasole, spanac s.a.m.d.

Servicii

Blog-ul meu o să te ajute să înveţi lucruri noi despre diferite alimente, suplimente, nutrienţi s.a.m.d. Consultanta online în nutriţie te va ajuta în mod direct să îţi schimbi stilul de viaţă şi să obţii rezultate, fie că vorbim de slăbit, creştere în greutate sau pur şi simplu îmbunătăţirea stilului de viaţă. Ce cuprinde aceasta consultanţă?

Leave a Reply

Close Menu