Cum o să murim de sete

Cum o să murim de sete

De la început țin să menționez că acesta nu este un articol obișnuit. Cei ce îmi urmăresc munca, dar poate și persoanele noi apărute în peisaj, știu că articolele mele se axează pe nutriție și efectele acesteia asupra sănătății.

Articolul ce urmează să îl citiți se aseamănă cu cele din trecut, dar în esență este diferit. Nu am să vorbesc despre beneficiile consumului de apă și de ce aceasta este foarte importantă și bla-bla…, ci o să explic pe scurt cum aceasta este utilizată și irosită la nivel global.

Câtă apă este disponibilă pe Pământ?

Acum poate te gândești „Ce contează asta? Planeta e plină de apă!” și ai dreptate, chiar așa e. Planeta este acoperită în proporție de 70% de apă. Dacă este ne luăm după procentajul acesta avem atâta apă încât să spălăm 100.000 de elefanți, de două ori pe zi, timp de o lună, să producem 5 miliarde de beri pentru următorul Champions League și să-l udăm cu furtunul pe Rex 50 de veri de acum încolo fără să stăm cu grija că se va murdări la 10 minute după.

apa

Lejer, nu? Ei bine țin să te anunț că nu e chiar așa. Din totalitatea de apă găsită pe pământ, 96,5% se află în mări și oceane, apă care prin natura ei e sărată.

Din acei 70% de pământ acoperit cu apă, doar 2,5% este apă dulce, potabilă. 2,5% care nu este folosit doar pentru băut ci și pentru agricultură, uz industrial, fie el alimentar sau pentru automobile, uz casnic (îți speli vasele cu apa asta, hainele și corpul după o zi de fotbal cu băieții).

apa

Eh acum parcă se schimbă treaba. Pe lângă toate astea, gândește-te că apa aia trebuie să-ti ajungă ție și încă câtorva 7,7 miliarde de oameni. Acum parcă arată diferit acel 2,5%, așa-i?

Bine, 7,7 miliarde de oameni e mult spus. Conform World Health Organization, trei din zece oameni sau 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă curentă, curată, gata de băut. Trist, nu?

Consumul de apă și industria alimentară

Din 2,5%, o treime, aproximativ 33%, se folosește în fabricarea produselor de origine animală. Carne de vită, porc, mezelurile, ouă etc., toate acestea și multe altele consumă 33% din toată apă potabilă de pe pământ. Conform The Guardian, pentru 1 kg de carne de vită se consumă în jur de 15.000 l de apă (Da, 15 mii!).

Următoarea pe listă este carnea de oaie, cu aproximativ 10.500 l de apă/kg. Un singur ou de găină necesită aproximativ 200 l de apă. Dar ciocolata? Surprinzător un kilogram de ciocolată necesită un consum de apă de aproximativ 17.000 l.

Un kg de orez are nevoie de 2500 l de apă ca să ajungă în cămara ta, 1 kg de paste 1.200, unul de pâine 1.600 ș.a.m.d. Conform LA Times, un singur hamburger echivalează cu aproximativ 6.800 l de apă. Acum poate te vei gândi de două ori înainte să arunci mâncarea la gunoi.

agricultura

 Consumul de apă necesar pentru producerea acestor alimente nu este singura problemă. Se estimează că 30 până la 50% din toate alimentele produse nu ajung să fie consumate, conform datelor oferite de Institution of Mechanical Engineers UK. Magazinele refuză o mare parte din alimente datorită “imperfecțiunilor” ce vin cu ele.. ce să mai, cred că și tu adori roșiile alea perfecte, rotunde, impecabile și fără gram de gust.

apa

Acesta nu este un mesaj pro vegan sau anti carne, acesta este un mesaj de informare. Risipă facem toți, fie ca că ne dăm seamă sau nu. Dar ce va rezulta din risipa mea și a ta mai încolo? Simplu, copiii mei sau ai tăi, nepoții mei sau ai tăi vor bea apă cu jumate de rație și se vor spăla cu șervețele umede (asta în cel mai bun caz).

africa

Dar, în situația de față, cum poți să faci ceva? Două exemple simple: când te speli pe dinți nu lăsa apa să îţi cânte în strună în timp ce tu îți perii dinții. În alea două, trei, cinci minute se pierd litri de apă. Când faci duș nu sta 15 ani reluând de 10 ori playlistul, cântăreț de operă ce ești.. chiar nu o să ieși mai curat de acolo. Mai multe aici.

Ignoranța creează un confort fals, de moment. Acceptând realitatea şi prin obiceiuri mici şi dese se va crea, în timp, schimbarea de care este nevoie.

P.S.: Un litru salvat de tine şi de încă 100 mii de oameni poate să facă diferenţa în timp, aşa şi cu votul. Nu fi ignorant, ieşi la vot!

Şi dă un share acestui articol dacă ţi-a plăcut. Celelalte articole le gasesti aici.

REFERINTE:

Leave a Reply

Close Menu